(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur maqolada inson huquqlari gʻoyasining shakllanishi va tarixiy rivojlanish bosqichlari tarixiy-huquqiy hamda tizimli tahlil asosida keng yoritiladi. Qadimgi Sharq va Gʻarb sivilizatsiyalaridagi dastlabki huquqiy tasavvurlar, oʻrta asr diniy-falsafiy qarashlari, Yevropa maʼrifatparvarligi davridagi tabiiy huquq nazariyasi, konstitutsiyaviy harakatlar hamda xalqaro huquq tizimida inson huquqlarining universallashuvi izchil tahlil qilinadi. Shuningdek, inson huquqlarining avlodlar boʻyicha rivojlanish konsepsiyasi va zamonaviy global jarayonlar taʼsirida yangi huquqiy yoʻnalishlar vujudga kelishi ilmiy asosda ochib beriladi.