(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu maqolada yozuvning paydo bo‘lishi, uning tarixiy rivojlanish bosqichlari va insoniyat madaniyatidagi o‘rni haqida so‘z yuritiladi. Qadimgi piktografik yozuvdan boshlab ideografik, ieroglifik va fonografik yozuv tizimlarining shakllanishi ilmiy asosda tahlil qilinadi. Shuningdek, Markaziy Osiyo hududida qo‘llanilgan yozuv tizimlari, jumladan sug‘d, xorazm, runiy, uyg‘ur va arab yozuvlari haqida ma’lumot beriladi. Maqolada o‘zbek yozuvining tarixiy rivojlanishi, ya’ni arab yozuvi, lotin alifbosi, kirill yozuvi va hozirgi zamonaviy lotin alifbosining shakllanish jarayoni ham yoritiladi. Tadqiqot natijalari yozuv insoniyat tafakkuri, madaniyati va ilmiy taraqqiyotining eng muhim omillaridan biri ekanligini ko‘rsatadi.