(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu tezis yuqori tartibli avtoregressiv modellarda yagona ildiz mavjudligini aniqlashga moʻljallangan testlarning statistik samaradorligini tahlil qilishga qaratilgan. Kengaytirilgan Dikkey-Fuller va Filips-Perron testlarining asimptotik xossalari, kechikish tartibini tanlash mezonlari hamda cheklangan tanlanmalar sharoitidagi quvvat muammolari sistemali oʻrganiladi. Natijalar maxsus tuzatilgan testlarning klassik yondashuvga nisbatan ustunligini isbotlaydi, bu esa iqtisodiy vaqt qatorlari tahlilida soxta regressiyaning oldini olishga muhim hissa qoʻshadi.