(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu tezis IoT (Internet of Things) texnologiyasida qo‘llaniladigan aloqa protokollari va tarmoq texnologiyalarini o‘rganishga bag‘ishlangan. So‘nggi yillarda IoT texnologiyasi tez sur’atlar bilan rivojlanib, sanoat, qishloq xo‘jaligi, transport, sog‘liqni saqlash va aqlli shahar tizimlarida keng qo‘llanilmoqda. IoT tizimining asosiy vazifasi turli sensorlar, qurilmalar va boshqaruv tizimlari o‘rtasida ma’lumot almashishni tashkil etishdan iborat bo‘lib, bu jarayon samarali ishlashi uchun ishonchli aloqa protokollari va tarmoq texnologiyalaridan foydalanish talab etiladi. Shu sababli IoT qurilmalarining ishlash tamoyillari va ular o‘rtasidagi aloqa jarayonlarini ta’minlovchi texnologiyalarni o‘rganish muhim ilmiy va amaliy ahamiyatga ega hisoblanadi.