(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur tezisda o‘spirinlik davrida uyqu tanqisligining o‘quv faoliyatiga, ayniqsa til o‘rganish jarayoniga ko‘rsatadigan ta’siri psixologik nuqtayi nazardan o’rganiladi. O‘spirinlik davrida biologik sirkadiyal ritmning buzilishi, o’quv jarayonidagi bosim va ijtimoiy-texnologik omillar tufayli sifatli uyquning kamayishi keng tarqalgan holat ekani ko‘rsatiladi. Ilmiy manbalar asosida uyqu tanqisligi diqqat, ishchi xotira, o’quv faoliyatining samaradorligi, emotsional boshqaruv, havotir va depressiv belgilar bilan uzviy bog‘liq ekani aytiladi. Shuningdek, uyquning lug‘at yodlash, lingvistik qoidalarni mustahkamlash hamda xorijiy til o‘rganishdagi xotira faoliyati uchun asosiy omil bo’lib xizmat qiladi.