(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
ushbu maqolada XX asrning birinchi yarmi, ayniqsa 1930-yillarda o‘zbek adabiy tanqidining shakllanish jarayoni va rivoj bosqichlari ilmiy jihatdan tahlil etiladi. Tadqiqotda mazkur davr adabiy hayoti keskin burilish davri sifatida baholanib, adabiyotning sof estetik hodisadan mafkuraviy vositaga aylanishi asoslab beriladi. Shu bilan birga, adabiy tanqidning jamiyat ongini shakllantirishdagi roli ochib beriladi. Maqolada 30-yillar tanqidchiligining asosiy belgisi sifatida uning ichki ziddiyatlari ko‘rsatilib, badiiy-estetik yondashuv bilan siyosiy-mafkuraviy talablar o‘rtasidagi muvozanat masalasi yoritiladi. Natijada tanqidning bir vaqtning o‘zida ilmiy va mafkuraviy yo‘nalishda rivojlangani dalillanadi. Shuningdek, mumtoz merosga munosabat masalasi ham keng tahlil qilinib, ikki qarama-qarshi yondashuv mavjudligi ko‘rsatiladi.