(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu maqola O’zbekistonda quyosh fotoelektr stansiyalarining (QFS) rivojlanish istiqbollari, texnologik xususiyatlari va iqtisodiy ahamiyati haqida bahs yuritadi. Tadqiqotda quyosh energetikasining dunyo va milliy miqyosidagi rivojlanish tendensiyalari tahlil qilingan, O’zbekistondagi eng yirik amaldagi va istiqbolli loyihalar ko’rib chiqilgan. Maqolada quyosh panellari ish prinsipi, AQSH milliy tadqiqotlar laboratoriyasining (NREL) zamonaviy texnologiyalari, shuningdek, "quyoshli xonadon" dasturi, agro-voltaika kabi innovatsion yo’nalishlar yoritilgan. Tadqiqot natijalariga ko’ra, 2030-yilga borib O’zbekistonda quyosh energetikasi quvvatini 10-15 GVt gacha yetkazish, gaz iste’molini yilliga 800 million kubometrga kamaytirish va CO2 emissiyasini sezilarli darajada pasaytirish mumkinligi aniqlangan.