IOT QURILMALARI UCHUN YENGIL OPERATSION TIZIMLARNING ARXITEKTURAVIY YECHIMLARI. (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
So‘nggi yillarda Internet of Things (IoT) texnologiyalarining jadal rivojlanishi natijasida millionlab aqlli qurilmalar real muhitda keng qo‘llanilmoqda. Ushbu qurilmalar, odatda, cheklangan apparat resurslariga ega bo‘lib, kam xotira, past quvvatli protsessor va batareya asosida ishlaydi. Shu sababli an’anaviy operatsion tizimlardan foydalanish samarasiz hisoblanadi. Mazkur muammoni hal etishda IoT qurilmalari uchun maxsus ishlab chiqilgan yengil operatsion tizimlar (Lightweight Operating Systems) muhim ahamiyat kasb etadi. Ushbu tezisda IoT qurilmalari uchun mo‘ljallangan yengil operatsion tizimlarning asosiy arxitekturaviy yechimlari, ularning afzalliklari va amaliy ahamiyati tahlil qilinadi.