QUYI BOSQICH FIKRLASHDAN YUQORI BOSQICH FIKRLASHGA O‘TISH: BOSHLANG‘ICH SINF ONA TILI VA O‘QISH SAVODXONLIGI DARSLARIDA FIKRLASHNI BOSQICHMA-BOSQICH RIVOJLANTIRISHNING AMALIY YO‘LLARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Maqolada boshlang‘ich sinf ona tili hamda o‘qish savodxonligi darslarida o‘quvchilar fikrlash faoliyatini quyi bosqich fikrlash (eslash–tushunish–oddiy qo‘llash) darajasidan yuqori bosqich fikrlash (tahlil–baholash–yaratish) darajasiga bosqichma-bosqich olib chiqishning amaliy mexanizmlari yoritiladi. Savollarni ochiq shaklga o‘tkazish, mezon asosida tanlash va baholatish, shuningdek, matn asosida yangi mahsulot yaratishga yo‘naltirilgan topshiriqlar orqali o‘quvchi fikrlashini bosqichma-bosqich rivojlantirish yo‘llari dars amaliyotiga tayangan holda misollar bilan asoslanadi. Integrativ (ona tili + o‘qish) yondashuv doirasida topshiriqlarni qayta loyihalash imkoniyatlari ochib beriladi, o‘qituvchi uchun “signal fe’llar” hamda o‘quvchi uchun kichik baholash ko‘rsatkichlari tizimi tavsiya etiladi.