SURXON VOHASI QO‘SHIQLARINING FOLKLOR TIZIMI VA ULARNI ETNOGRAFIK TALQINDA O‘RGANISH (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Surxondaryo vohasi – o‘zining boy tarixiy madaniyati bilan mashhur janubiy o‘lkadir. Bu hudud ko‘p asrlar davomida mahalliy va qo‘shni xalqlar – o‘zbeklar, tojiklar, turkmanlar, afg‘onlar – mushtarak an’analari to‘qnashgan kechirgan. Surxon musiqa va qo‘shiqlari asrlar bo‘yi shakllanib, oilaviy hayot, qishloq xo‘jaligi, e’tiqodlar va tabiiy hodisalarga oid turli mavzularni aks ettiradi. Surxondaryo folklor san’ati vohaning betakror san’at o‘choqlari, marosimlari, urf-odatlari va she’riy-asriy an’analari bilan ajralib turadi. Ushbu maqolada Surxon vohasi qo‘shiqlari tizimi – ya’ni ularning klassifikatsiyasi, janrlari va ijtimoiy-ma’naviy ta’siri – etnografik nuqtai nazardan tahlil qilinadi.