ҚИСИЛГАН ЧОВ ЧУРРАЛАРИНИ ЖАРРОҲЛИК ЙЎЛИ БИЛАН ДАВОЛАШНИНГ ХУСУСИЯТЛАРИ. (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Қисилган чов чурралари қорин девори чурраларининг юқори тарқалиши ва тузатиб бўлмаслик, странгулятсия ва ичак тутилиши каби асоратларнинг ривожланиш хавфини ҳисобга олган ҳолда замонавий жарроҳликнинг долзарб муаммоси бўлиб қолмоқда. Чов чурралари қорин олд деворининг барча чурраларининг 75% гача қисмини ташкил қилади ва эркакларда кўпроқ учрайди, уларнинг умрбод ривожланиш хавфи 27% га етади. Жарроҳлик йўли билан даволаш асосий терапия усули бўлиб, чурра нуқсонини бартараф этиш ва қайталанишнинг олдини олишга қаратилган. Замонавий ёндашувлар герниопластиканинг турли усулларини қўллашни ўз ичига олади, улар орасида Лихтенштейн усули бўйича тўрли имплантлардан фойдаланган ҳолда пластика, шунингдек, лапароскопик усуллар энг кенг тарқалган. Кўплаб клиник тадқиқотлар ва мета-таҳлиллар натижалари шуни кўрсатадики, анъанавий чоклаш усулларига нисбатан тўрли протезлардан фойдаланганда касалликнинг қайталаниш даражаси паст. Мақолада қисилган чов чурраларини жарроҳлик йўли билан даволашнинг замонавий ёндашувлари, уларнинг самарадорлиги, афзалликлари ва операциядан кейинги мумкин бўлган асоратлари, шунингдек беморларни даволашнинг клиник натижаларини яхшилаш учун оптимал жарроҳлик тактикасини танлашнинг аҳамияти кўриб чиқилади.