ХОРИЖИЙ ДАВЛАТЛАРДА ФУҚАРОЛАР МУРОЖААТЛАРИ БИЛАН ИШЛАШНИНГ ҚИЁСИЙ-ҲУҚУҚИЙ ТАҲЛИЛИ (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Мақолада чет эл давлатларида фуқароларнинг давлат органларига мурожаат қилиш ҳуқуқининг ҳуқуқий асослари қиёсий таҳлил қилинган. Бир қатор демократик давлатлар Конституцияларида бу ҳуқуқнинг кафолатлари ёритилган. Шу билан бирга, араб мамлакатларидаги мурожаат ҳуқуқи диний ва монархик тизимларга боғлиқ равишда чекловлар билан таъминланиши кўрсатилган. Мақолада муаллиф хорижий давлатларда мурожаат ҳуқуқини тартибга солишда ягона ёндашув мавжуд эмаслигини, айрим ҳолларда ҳуқуқ фақат фуқароларга, бошқа давлатларда эса, барчага берилганини таъкидлайди. Мақола глобаллашув ва халқаро ҳуқуқ тамойиллари мурожаат ҳуқуқини ривожлантиришга таъсир қилаётганини ҳам кўрсатади.