TA’LIMDA SHAXS ERKINLIGI VA IJTIMOIY MAS’ULIYAT O‘RTASIDAGI PEDAGOGIK MUVOZANAT (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur maqolada ta’lim jarayonida shaxs erkinligi va ijtimoiy mas’uliyat o‘rtasidagi pedagogik muvozanat muammosi ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Zamonaviy ta’lim tizimida o‘quvchilarning mustaqil fikrlashi, erkin qaror qabul qilishi bilan bir qatorda, jamiyat oldidagi mas’uliyat hissini shakllantirish dolzarb masala hisoblanadi. Maqolada ushbu ikki tushunchaning o‘zaro bog‘liqligi, ularni uyg‘unlashtirishning pedagogik shart-sharoitlari hamda samarali metodlari yoritilgan. Shuningdek, shaxs kamolotida erkinlik va mas’uliyatning o‘rni asoslab berilgan.