XORIJIY TIL TA’LIMIDA KOMUNIKATIV KOMPETENSIYANI RIVOJLANTIRISHNING LINGVODIDAKTIK TAMOYILLARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Nutq ko‘nikma va malakalarini rivojlantirish uzoq va murakkab jarayon bo‘lib, uni shakllantirish bosqichlari bilan uzviy bog‘liqdir. Ya’ni ushbu ikki jarayon ketma-ket emas, sinxron tartibda amalga oshirilishi zarur. Ko‘nikmadagi asosiy ikki xususiyat – o‘zgaruvchanlik va chidamlilik nutq ko‘nikmalarini va malakalarini uzviy tarzda olib borishga imkon beradi. Yuqori darajada rivojlantirilgan nutq ko‘nikmalaridan ongli ravishda foydalanmaymiz. Talabalarning avtomatizm darajasida rivojlantirilmagan nutq ko‘nikmalari, jonli og‘zaki muloqot jarayonida muayyan kommunikativ muammolarini keltirib chiqaradi. Shunda aqliy, diskursiv, mantiqiy operatsiyalarning psixologik asosiga tayangan lisoniy ko‘nikmalar ishga tushadi.