BLOOM TAKSONOMIYASI ASOSIDA 7–9-SINF O‘QUVCHILARI UCHUN DIFFERENSIYALASHGAN TOPSHIRIQLAR TIZIMINI ISHLAB CHIQISH (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur tezisda Bloom taksonomiyasining qayta ishlangan varianti (L.Anderson, D.Kratxol, 2001) asosida 7–9-sinf ona tili darsliklaridagi matnlar bo‘yicha differensiyalashgan topshiriqlar tizimini ishlab chiqishning nazariy va amaliy jihatlari yoritiladi. Taksonomiyaning olti bilish darajasi – esda saqlash, tushunish, qo‘llash, tahlil qilish, baholash va yaratish – asosida tuzilgan topshiriqlar tizimi o‘quvchilarning individual imkoniyatlariga mos keluvchi ta’lim sharoitini yaratishga qaratilgan. Tadqiqot natijalari topshiriqlar tizimining o‘quvchilar kompetensiyasini izchil rivojlantirishdagi samaradorligini ko‘rsatadi.