SOG‘LOM TANA VA SOG‘LOM RUH: TIBBIY VA FALSAFIY TAHLIL (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
Ushbu maqolada inson salomatligining ikki muhim jihati  tana va ruh uyg‘unligi tibbiy hamda falsafiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. “Sog‘lom tana – sog‘lom ruh” tamoyili qadimdan insonning jismoniy va ma’naviy barkamolligini ta’minlashda asosiy mezon sifatida qaralgan. Tadqiqotda sog‘lom turmush tarzi, ruhiy muvozanat, stressni boshqarish va ijtimoiy omillarning sog‘lomlikka ta’siri tibbiyot fanining zamonaviy yondashuvlari asosida izohlanadi. Shu bilan birga, falsafiy jihatdan sog‘lomlik tushunchasi insonning ma’naviy erkinligi, o‘zini anglash va hayot mazmuni bilan bog‘lab talqin qilinadi. Maqola shuningdek, Sharq va G‘arb tafakkurida sog‘lom tana va sog‘lom ruh konsepsiyasining tarixiy shakllanishi, ularning uyg‘unlikdagi o‘rni va bugungi jamiyatdagi ahamiyatini yoritadi.