METALLARNING QOTISHMALARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
Metallarning qotishmalari, ikki yoki undan ortiq metall yoki metall va boshqa elementlarning birikmasidan iborat materiallardir. Ushbu qotishmalar, metallarning fizik va kimyoviy xususiyatlarini yaxshilash maqsadida ishlab chiqariladi. Qotishmalar mexanik kuch, korroziya qarshiligi, issiqlik o'tkazuvchanligi va boshqa ko'plab xususiyatlarga ega bo'lib, ularning sanoatdagi qo'llanilishi kengaymoqda.Temir qotishmalari, xususan po'lat, qurilish va muhandislik sohalarida eng ko'p ishlatiladigan materiallardan biridir. Aluminiy qotishmalari esa yengil vazn va yuqori chidamlilik talab qilinadigan avtomobilsozlik va aerokosmik sanoatda keng qo'llaniladi. Metall qotishmalarining ishlab chiqarish jarayoni eritish va sovutish bosqichlaridan iborat bo'lib, bu jarayonlar materialning sifatini belgilaydi.