RAQAMLI SIGNALLARNI QAYTA ISHLASHDA FILTRLAR VA KODLASH USULLARINING SAMARADORLIGINI TAHLIL QILISH (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
raqamli signallarni qayta ishlashda filtrlar va kodlash usullari signallarning sifatini, samaradorligini va uzatish ishonchliligini oshirishda muhim rol o‘ynaydi. Filtrlash usullari shovqinlarni kamaytirish, chastota komponentlarini ajratish va signalning aniqligini saqlash imkonini beradi. Kodlash texnologiyalari esa ma’lumotlarni siqish, xatoliklarni tuzatish va uzatish tezligini oshirishga xizmat qiladi. Ushbu tadqiqotda turli filtrlar (masalan, FIR, IIR) va kodlash metodlari (masalan, PCM, Delta, Huffman) samaradorligi solishtiriladi. Natijalar signal sifati va tizim samaradorligini optimallashtirishda amaliy tavsiyalar beradi