LALMI YERLARNING NORMATIV QIYMATINI ANIQLASH INNOVATSION TEXNOLOGIYALARINING AFZALLIKLARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekistonning qurg‘oqchil hududlarida joylashgan lalmi yerlarning normativ qiymatini aniqlashda innovatsion texnologiyalarni qo‘llashning samaradorligi, ilmiy asoslari va amaliy afzalliklari o‘rganiladi. Sun’iy yo‘ldosh kuzatuvlari, GIS texnologiyalari, masofadan zondlash, dron monitoringi va raqamli kadastr kabi zamonaviy vositalarning yer baholash jarayonidagi o‘rni tahlil qilinadi. Natijada, innovatsion yondashuvlar lalmi yerlarning iqtisodiy bahosini yanada aniqlashtirish, baholash vaqtini qisqartirish hamda inson omili xatolarini kamaytirishga xizmat qilishi asoslab beriladi.