KOGNITIV JAROHATLARNI KOMPENSATSIYA QILISHDA MAXSUS DASTURLARNING AHAMIYATI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2025)
Ushbu maqolada kognitiv jarohatlar va ularni bartaraf etishning psixologik hamda pedagogik asoslari atroflicha tahlil qilinadi. Kognitiv jarohatlar — diqqat, xotira, tafakkur, persepsiya, nutq yoki muammoli fikrlash jarayonlarida kuzatiladigan funksional buzilishlar bo‘lib, ular asosan nevrologik jarohatlar, psixik travmalar, insult, bosh miya shikastlanishi, yoshga oid degenerativ o‘zgarishlar yoki rivojlanishdagi nuqsonlar natijasida paydo bo‘ladi. Mazkur ilmiy ishda bunday jarohatlar oqibatlarini yumshatish va shaxsning kundalik faoliyatini tiklashda maxsus korreksion dasturlar, reabilitatsiya texnologiyalari va interfaol metodlarning o‘rni alohida yoritilgan.